Ga verder naar de inhoud

Kies al spelend Kleur Tegen Pesten

13.09.2024

De Week Tegen Pesten is out, we werken nu een heel jaar tegen pesten! Kies Kleur Tegen Pesten maakte aan het begin van de maand tien bouwstenen bekend waarmee je pesten kan voorkomen een aanpakken - ook online. Om het in je team, groep of school laagdrempelig over die bouwstenen te hebben, kan je gewoon een spel spelen!

Laatste kans!

Aangezien het thema van #STIPIT dit jaar 'Kijk niet weg is', willen we beginnen met ons spel rond omstandershouding nog eens in de kijker te zetten! 'Got your back' is een rollenspel waarin je ervaart hoe het is om slachtoffer te zijn van discriminatie en hoe je een actieve omstander kan zijn.
De eerste oplage van het spel was compleet uitverkocht, maar als er vóór 1 oktober voldoende reservaties zijn, wordt er een nieuwe oplage gedrukt. Vind meer informatie over de intekenactie op onze webshop.

1. We werken aan een goede groepssfeer

In een hechte groep, waarin niemand zich buitengesloten voelt en zonder kliekjes, krijgt pestgedrag niet de kans om te ontstaan. En een goed groepsgevoel, dat krijg je door samen te werken én te spelen.

2. We zijn duidelijk over pesten

Afspraken maken over pesten maakt op voorhand al duidelijk dat pesten niet getolereerd wordt. Mensen betrekken bij het maken van die regels verhoogt bovendien -en het spreek eigenlijk voor zich – de betrokkenheid bij die regels.

3. We vertellen kinderen en jongeren waar ze terecht kunnen

Zorg dat er een plaats is waar mensen pesten op een veilige manier kunnen melden. Maak duidelijk wat ze mogen verwachten bij een melding en wie er met de melding aan de slag gaat. Hiervoor hebben we geen spel, maar het is wel belangrijk!

4. We geven ouders een plaats

Betrek ouders bij je werking zodat ook zij weten wie de aanspreekpunten zijn en ze de kans krijgen om vragen te stellen of zelf dingen te melden. De vertrouwensband die je zo creëert, verlaagt de drempel om moeilijke gesprekken aan te gaan.

5. We praten over onze gevoelens en leren onze grenzen kennen

Moedig je kinderen en jongeren aan om over hun gevoelens te spreken, dan help je hen om hun eigen emoties en die van anderen te herkennen. Dat maakt het makkelijker om moeilijke situaties te herkennen en te voorkomen, maar zorg dat de gesprekken in een veilige, laagdrempelige omgeving kunnen gebeuren.

6. We houden het positief online

Pesten gebeurt, net als de rest van het leven, zowel offline als online. Het is zo goed als onvermijdelijk dat kinderen en jongeren vroeg of laat iets tegenkomen op het internet dat ze niet oké vinden. Veilig en geïnformeerd internetgebruik kan de internetervaring heel wat positiever maken voor iedereen.

7. We brengen variatie in spel en les

Now you’re speaking our language. Afwisseling in de activiteiten geeft alle deelnemers de kans om uit te pakken met hun unieke talenten. Iedereen krijgt de kans om mee te doen en niemand heeft het gevoel overal de slechtste in te zijn.

8. We zoeken samen naar een oplossing

Creëer een omgeving waarin kinderen en jongeren ook elkaar kunnen helpen en ondersteunen wanneer dat nodig blijkt. Ook dat versterkt het groepsgevoel en voorkomt dat er wordt gepest.

9. We praten met elkaar en luisteren naar elkaars mening

Maak tijd om met elkaar te praten en – nog belangrijker – om naar elkaar te luisteren. Als iedereen de kans krijgt om zich gehoord te voelen, kunnen onenigheden uitgepraat worden voordat ze tot pestgedrag kunnen escaleren.

10. We geven elkaar complimenten

Waardeer elkaars positieve kanten niet alleen in stilte, maar laat anderen ook weten wat je aan hen apprecieert. Bovendien stimuleert anderen complimenten geven hen ook om op hun beurt na te denken over de positieve kanten van de rest.

En nog goed om te weten...

De spelen die we hierboven opsommen hebben geen één-op-één verhouding met de verschillende bouwstenen van Kies Kleur Tegen Pesten. Tijdens samenspel komen er namelijk altijd verschillende kwaliteiten en dynamieken naar boven die op lange termijn een pestvrije omgeving kunnen scheppen.


Meer over Verbindend communiceren of Mentaal welzijn of Samenwerking & Teambuilding of Communicatie & Feedback

Mediawijsheid

Stad Mechelen wapent jongeren via spel tegen online negativiteit

8 mei 2024

Jongeren brengen heel wat tijd door op het internet. Zo komen ze ook heel wat minder leuke berichten tegen, maar het is niet eenvoudig te weten hoe ze daarop kunnen reageren. Daarom werd er binnen het project DOPREV van Stad Mechelen gezocht naar een tool om het thema bij jongeren tussen 10 en 14 bespreekbaar te maken; die tool werd (Dis)Like?.

Talenten & Competenties

Focus op talent binnen je lokaal bestuur

7 mei 2024

Een team met ruimte voor ieders unieke talenten gaat met plezier werken! Lokale besturen krijgen daarbij een duwtje in de rug via het vormingsfonds ‘Focus op Talent’ van Diverscity. De ideale manier om eens (voordeliger) te proeven van een vorming van De Aanstokerij!

Samenwerking & Teambuilding

Zet de zomer teambuildend in

24 april 2024

Als je heel stil bent en héél goed luistert, hoor je het misschien al... De zomer die je roept!

Hoog tijd dus al een gezellig uitbol-momentje met je collega's in te plannen. En is er iets leuker dan samen spelen?