Ga verder naar de inhoud

Werken rond duurzaamheid met het 'Cirkelspel'

08.12.2022

Hoe kunnen we duurzamer omgaan met onze natuurlijke bronnen? Want per slot van rekening is de wereld eigendom van alle mensen, de huidige én toekomstige generaties. Om jongeren zich bewust te maken van hun impact - positief of negatief - op de planeet en op volgende generaties ontwikkelden we in opdracht van Mensen & Wetenschap het 'Cirkelspel'.

Een beetje achtergrond

Mensen & Wetenschap is een vzw die doet aan wetenschapscommunicatie en -dialoog. Ze proberen de twee dimensies van wetenschapscommunicatie met elkaar te verbinden; het is niet alleen belangrijk om mensen kennis bij te brengen over wetenschap, maar ook om ze aan te sporen die kennis te gebruiken in hun keuzes, in functie van een goed doel, een betere wereld. Om zulke communicatie over de klimaatproblematiek uit te voeren, kwamen ze bij De Aanstokerij terecht.

Workshop in de klas over onze impact op de planeet en toekomstige generaties

Het 'Cirkelspel' is een workshop in de klas voor jongeren vanaf 16 jaar dat hen het verband laat zien tussen hun acties en de impact ervan op zichzelf, anderen en toekomstige generaties. Die impact kan negatief zijn, maar het is belangrijk om duidelijk te maken dat iedereen ook een actief positieve impact op het klimaat kan maken.

Tijdens het spel worden de spelers opgedeeld in twee groepen: ondernemers en gezinshoofden. Deze groepen zitten niet altijd op dezelfde golflengte; gezinshoofden moeten terecht bij de producten en diensten van ondernemers, maar die zijn uit op zo'n hoog mogelijk opbrengsten. De manieren waarop met die spanning wordt omgegaan, hebben bovendien ook gevolgen voor de planeet en haar toekomstige bewoners. Enkel door samen te werken kunnen ze hun gezamenlijke impact onder controle houden.

Dit spel is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende partners. Mensen & Wetenschap vzw gaf de opdracht voor de ontwikkeling, De Aanstokerij (wij dus) werkten het spel uit, Muntpunt stond in voor de visuele identiteit, en de Instelling Morele Dienstverlening van Brussel en Demens.nu hebben het spel helpen financieren.

Het 'Cirkelspel' spelen in je klas?

Wil je je leerlingen leren denken in ethische cirkels? Schakel dan één van onze speltrainers in om het spel te komen begeleiden met jouw leerlingen.


Meer over Duurzaamheid

Samenwerking & Teambuilding

Speelse versterking voor je jeugdwerking

18 april 2025

De zomervakantie nadert gestaag, klaar om volgespeeld te worden in jeugdwerkingen over het hele land. Heeft de jouwe nog een paar gaatjes in de agenda? Tussen deze speltips vind je vast en zeker een leuke groepsactiviteit waarmee je niet alleen een goede samenwerking in de groep stimuleert, maar ook maatschappelijke thema's bespreekbaar maakt.

Duurzaamheid

Ka-Ching in de klas

17 maart 2025

Sinds enkele jaren krijgen leerlingen in het katholiek secundair onderwijs het vak MEAV, dat staat voor Maatschappelijke, Economische en Artistieke Vorming. Economie is niet voor iedereen even interessant, en dan kan een speelse leermethode je leerlingen helpen betrekken!

Spel als vormingsmethode

De Gouden Dobbelsteen: ontmoet de laureaten (deel 2)

7 februari 2025

Met de Gouden Dobbelsteen wil De Aanstokerij iedere fan van spel een duwtje in de rug geven. Op Spellenfest zullen 7 spelfanaten hun eigen educatief spel voorstellen aan jury spelexperts. Leer alvast Els, Maarten en de jongeren van Spring-Stof kennen!