U bent hier
Geschiedenis
'70 - ...
De wortels van De Aanstokerij liggen in het jeugdwerk begin jaren ’70. In 1972 -het jaar van de rechtvaardigheid- ontwikkelen verschillende jeugdbewegingen spelen over dit thema. Een aantal jeugdbewegingen besluiten hierop de handen in te elkaar slaan in een werkgroep ‘Alternatief Spelmateriaal’. Deze werkgroep onder voogdij van KSA-KSJ-VKSJ wil jongeren via spel maatschappijbewuster, mondiger en kritischer te maken.
Op 20 december 1977 wordt de vzw Informatief Spelmateriaal (IFS) opgericht: een pluralistische, onafhankelijke organisatie met zetel in Hasselt. Er is een duidelijke inhoudelijke doelstelling: jeugdwerkers stimuleren om op een kritische manier te werken, in de richting van maatschappelijke verandering. IFS organiseert cursussen, publiceert spelen en spelenboeken in samenwerking met Davidsfonds/Infodok.
'80 - ...
In ‘80 krijgt IFS een erkenning als ‘experimenteel jeugdwerk’ en 2 jaar later als ‘landelijke jeugddienst’. De organisatie krijgt hierdoor meer financiële slagkracht en meer mogelijkheden. De kantoren verhuizen naar Leuven. IFS kiest voor een sterk maatschappijkritische, basissocialistische visie.
Tegen het einde van de jaren ’80 krijgt IFS te kampen met organisatorische en financiële problemen. De organisatie stelt zijn identiteit in vraag en kiest voor een fundamentele ommekeer.
'90 - ...
Vanaf ’91 wordt er een nieuwe koers gevaren onder een nieuwe naam: Centrum Informatieve Spelen (C.I.S.). De focus verschuift naar het informeren en sensibiliseren van jongeren over diverse maatschappelijke thema’s en het promoten van spel als vormingsmethode. De werking telt op dat moment 3 medewerkers en verhuist naar een nieuw kantoor in Heverlee, Leuven.
De jaren ’90 zijn een periode van voortdurende groei. Het spelenaanbod breidt enorm uit, de personeelsploeg groeit tot 9 personen en er komen tijdelijk secretariaten bij in Gent en Hasselt. Door de komst van een productieploeg kan het C.I.S. nu zelf spelen uitbrengen.
'00 - ...
In de jaren 2000 groeit de organisatie verder. Door sterk in te zetten op de bekendmaking en kwaliteit van het aanbod stijgt het aantal begeleidingen in het jeugdwerk en onderwijs enorm. Ook het aantal ontwikkelingen gaat de hoogte in. De (social) profitsector komt voorzichtig de mogelijkheden van spel ontdekken. Het C.I.S. haalt ondertussen de kaap van 20 medewerkers.
In 2004 verhuist het C.I.S. naar het huidige kantoor en wordt voor het eerst een beleidsnota ingediend bij de Afdeling Jeugd. Dit brengt enkele primeurs met zich mee: de opening van de spelenwinkel/infocentrum, de 1ste uitreiking van de Gouden Dobbelsteen en de organisatie van een 1ste internationaal project. Het C.I.S. zet ook extra in op zijn rol als expert op vlak van spel als vormingsmethode.
'10 - ...
In 2012 kiest het C.I.S. voor een erkenning als vereniging ‘Informatie en Participatie’ binnen het decreet jeugd- en kinderrechtenbeleid. Een erkenning die beter aansluit bij de werking en het aanbod voor kinderen in en buiten de vrije tijd.
Gamification is hot: onze spelen verkennen nieuwe horizonten. De digitale mogelijkheden en toepassingen breiden uit, meer en meer diverse doelgroepen vinden de weg naar spel en het aanbod spelen rond thema’s als persoonlijke groei en groepsontwikkeling wordt uitgebreid.
Na een diepgaande analyse van de missie, visie en waarden van het C.I.S. wordt duidelijk dat het tijd is voor een frisse ‘make over’. In 2015 worden een nieuwe missie, visie en naam goedgekeurd. Begin ’16 wordt De Aanstokerij officieel gelanceerd!