Ga verder naar de inhoud

Speel je mee?

28.02.2022

Krokusvakantie! Of je nu kan genieten van enkele dagen verlof of niet, het is altijd van groot belang om tijd te maken voor speeltijd! Om jullie extra aan het spelen te zetten, geven we hier een groepsspelletje voor elke weekdag mee. Leuke energizers, opwarmers, ijsbrekers...

Ideaal om stoom af te blazen, te activeren en het groepsgevoel te versterken. Probeer het uit, maak er je eigen versie van, maar maak vooral veel plezier!

Piu-Piu?

  1. Blinddoek de groep.
  2. Geef iedereen één tikje behalve 1 deelnemer. Hij krijgt 2 tikjes en is de moederkip. De andere spelers zijn de kuikentjes.
  3. De moederkip mag de blinddoek afnemen en kiest een vaste plaats in de ruimte. Deze plaats is het nest.
  4. De kuikentjes krijgen de opdracht om geblinddoekt de moederkip te vinden. Dit doen ze door rond te huppen in het lokaal. Wanneer een speler tegen een andere speler botst, weet hij natuurlijk niet of het om een ander kuiken of de moederkip gaat. Daarom vraagt de speler ‘Piu-piu?'. Als de andere speler antwoordt met ‘Piu-piu’, weet je dat het ook om een kuiken gaat. Krijg je geen antwoord, dan heb je de moederkip gevonden!
  5. Wanneer je de moederkip hebt gevonden, mag je in het nest blijven, je blinddoek afdoen en geamuseerd kijken naar de andere kuikens.
  6. Wanneer alle kuikens de moederkip hebben gevonden, is het spel gedaan.

Enkele regels

  • Tijdens het spel is het stil. Je mag enkel ‘Piu-piu’ horen.
  • Wanneer je de moederkip hebt gevonden, blijf je stil. Je roept dus niet: “Joepie, ik heb ze gevonden!”.

Tip

Dit spelletje en vele andere kan je ook bekijken op het online platform StreetSmart Play van Mobile School voor jeugd- en educatieve werkers.

Vriend & vijand

  1. Iedere speler kiest zonder dit te laten weten 2 andere spelers uit de groep uit die hij benoemt tot vriend of vijand.
  2. Het doel van het spel is om steeds op een denkbeeldige lijn tussen je uitgekozen vriend en vijand te staan.
  3. Als de begeleider ‘Vriend of vijand!’ roept, mag je beginnen te bewegen binnen de afgebakende zone.
Tip

Je kan ook een gelijkzijdige driehoek maken met je vriend en vijand. Zo bied je meer veiligheid aan de spelers op het vlak van persoonlijke ruimte.

Worstjes

  1. Je gaat met z’n allen in een cirkel staan. Eén iemand zet zich in het midden.
  2. De andere spelers in de cirkel mogen elk om de beurt een vraag stellen aan de speler in het midden, zoals ‘Waarmee poets jij je tanden?’.
  3. De speler in het midden moet altijd antwoorden met ‘Met worstjes’ en mag hierbij niet lachen.
  4. Wanneer de speler in het midden toch begint te lachen, moet hij wisselen met een andere speler uit de kring. Zo gaat het spel verder totdat een speler steeds met een uitgestreken gezicht kan antwoorden met ‘Met worstjes’.
  5. Veel succes!

Maïs & popcorn

  1. Alle spelers uit de groep zijn maïskorrels, buiten 1 speler die wordt aangeduid als popcorn.
  2. Zodra de begeleider het startsein geeft, begint iedereen te springen in een afgebakende ruimte: de popcornpan.
  3. De missie van de popcorn-speler is om alle maïskorrels om te poffen in popcorn. Dit doet hij door tegen de maïskorrels te springen.
  4. Zodra een maiskorrel popcorn is geworden, is ook zijn doel om de andere maïs te doen poffen tot popcorn.

Worstenbroodje

  1. Alle spelers staan in een kring. Iedereen steekt zijn rechterwijsvinger in de lucht rechts van je hoofd, op ooghoogte.
  2. Je linkerhandpalm leg je met de vingers uitgestrekt bovenop de rechterwijsvinger van je linkerbuur.
  3. Wanneer de begeleider ‘Worst!’ roept, grijp je zo snel mogelijk de vinger van je linkerbuur met je linkerhand vast en trek je je rechtervinger weg, zodat die niet vast komt te zitten in het ‘broodje’ (of de hand van je rechterbuur).
  4. Iedereen wakker!
Tip

Herhaal aan de andere kant om de coördinatiereflexen optimaal te testen.


Ook interessante artikels

Gezondheid

Voorschrift: 100mg spelen bij Multipharma

17 april 2024

Welke waarden en competenties staan centraal bij een apotheekketen zoals Multipharma? De Aanstokerij ontwikkelde voor hen een speelse methodiekenset voor medewerkers van Multipharma, waarin ze ontdekken hoe de waarden hun dagelijkse werking stuurt, zodat ze patiënten en klanten zo goed mogelijk kunnen helpen.

Opvoeding & Ontwikkeling

Je talenten leren kennen? Bij TAJO is dat kinderspel!

5 april 2024

De missie van TAJO vzw is om maatschappelijk kwetsbare jongeren te motiveren om de kansen die ze krijgen te grijpen. Met dit nieuwe spel dat De Aanstokerij samen met hen maakte, triggeren ze jongeren om deel te nemen aan vrijetijdsbesteding, en leren zij ook TAJO kennen.

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.